A sport és a fehérje

Sportolás és kifejezett izomtömeg növelés esetén a fehérjebevitel különösen nagy hangsúlyt kap. A megfelelő edzésterv és étrend mellett a fehérjetartalmú étrendkiegészítők hozzájárulhatnak az erőnlét javításához, az izmok megtartásában és azok gyarapításában.

A fehérjeigény ezen kívül idősebb korban és fogyókúra alkalmával is nőhet.

Mielőtt azonban nekiállunk fehérjeporokat fogyasztani, érdemes megállapítani, hogy egyáltalán mennyi fehérjére van szükségünk.Különböző testmozgás esetén más-más mennyiségre van szükségünk.  A sportjátékosoknál és a gyors erőt igénylő sportolók esetében a tápanyag 18%-ának fehérjének kell lennie, a szénhidrát és a zsírbevitel viszont más-más arányú. Sportjátékosoknál a tápanyag 25%-a zsír, 54%-a szénhidrát, gyors erőt igénylő sportolóknál 28%-a zsír és 52% szénhidrát.

Azért fontos megállapítani a fehérjeigényt, mert a túlzott fehérjebevitel akár ártalmas is lehet, ezen kívül nem szabad célzatosan fehérjedús étrendet követni, hanem figyelni kell a zsírok-szénhidrátok megfelelő arányára is. A túlzásba vitt fehérjefogyasztás hosszú távon károsíthatja a májat és a veséket, felszínre kerülhetnek addig rejtett vese- és májproblémák, továbbá rossz hatással van az emésztésre. A belekben a fehérjék emésztése során különböző méreganyagok szabadulnak fel, ezért túlzott fehérjefogyasztás esetén felborulhat a bélflóra egyensúlya és elszaporodhatnak a kártékony baktériumok.

Emellett ha a személyes fehérjeigényünket átlépve fokozzuk a fehérjefogyasztást, még hízhatunk is, valamint kialakulhat B-vitaminhiány, főként B6-vitaminhiány. Fehérjét bevinni viszont nem csak porok, hanem ételek formájában is szükséges. Javasolt magas fehérjetartalmú ételeket fogyasztani, ilyenek a húsok, főleg a csirke és a halfélék, a quinoa, a szója, diófélék, hüvelyesek, a csírák és természetesen a tojás.

Amennyiben intenzíven edzünk, érdemes úgy összeállítani az étrendet, hogy naponta egy alkalommal egyszerre vigyünk be fehérjét és szénhidrátot.

BioTech USA Super FatBurner 120 tabletta

-5% BioTech USA Super Fat Burner 120 tabletta

kolin tartalma miatt részt vesz a normál zsír- és homocisztein-anyagcserében és hozzájárul a normál májműködés fenntartásához, a króm pedig részt vesz a makrotápanyagok normál anyagcseréjében és hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához. 

Ár: 5990 Ft
6290 Ft
Megnézem

BioTech USA Zero Baralmás pite 50g

-9% BioTech USA Zero Bar almás pite 50g

Magas fehérjetartalmú szelet, hozzáadott cukor és aszpartám nélkül, laktóz- és gluténmentesen, édesítőszerekkel. 40% fehérje*, 0% hozzáadott cukor, 100% élvezet!

Ár: 590 Ft
650 Ft
Megnézem

BioTech USA Multivitaminfor Men 60db tabletta

-6% BioTech USA Multivitamin for Men 60db tabletta

A kifejezetten férfiak számára kifejlesztett Multivitamin for Men kiegyensúlyozott tápanyagokat biztosít az egészséges étrend kiegészítéseként. 

Ár: 4990 Ft
5290 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!