Iso Whey Zero rendelése

A sport és a fehérje

Sportolás és kifejezett izomtömeg növelés esetén a fehérjebevitel különösen nagy hangsúlyt kap. A megfelelő edzésterv és étrend mellett a fehérjetartalmú étrendkiegészítők hozzájárulhatnak az erőnlét javításához, az izmok megtartásában és azok gyarapításában.

A fehérjeigény ezen kívül idősebb korban és fogyókúra alkalmával is nőhet.

Mielőtt azonban nekiállunk fehérjeporokat fogyasztani, érdemes megállapítani, hogy egyáltalán mennyi fehérjére van szükségünk.Különböző testmozgás esetén más-más mennyiségre van szükségünk.  A sportjátékosoknál és a gyors erőt igénylő sportolók esetében a tápanyag 18%-ának fehérjének kell lennie, a szénhidrát és a zsírbevitel viszont más-más arányú. Sportjátékosoknál a tápanyag 25%-a zsír, 54%-a szénhidrát, gyors erőt igénylő sportolóknál 28%-a zsír és 52% szénhidrát.

Azért fontos megállapítani a fehérjeigényt, mert a túlzott fehérjebevitel akár ártalmas is lehet, ezen kívül nem szabad célzatosan fehérjedús étrendet követni, hanem figyelni kell a zsírok-szénhidrátok megfelelő arányára is. A túlzásba vitt fehérjefogyasztás hosszú távon károsíthatja a májat és a veséket, felszínre kerülhetnek addig rejtett vese- és májproblémák, továbbá rossz hatással van az emésztésre. A belekben a fehérjék emésztése során különböző méreganyagok szabadulnak fel, ezért túlzott fehérjefogyasztás esetén felborulhat a bélflóra egyensúlya és elszaporodhatnak a kártékony baktériumok.

Emellett ha a személyes fehérjeigényünket átlépve fokozzuk a fehérjefogyasztást, még hízhatunk is, valamint kialakulhat B-vitaminhiány, főként B6-vitaminhiány. Fehérjét bevinni viszont nem csak porok, hanem ételek formájában is szükséges. Javasolt magas fehérjetartalmú ételeket fogyasztani, ilyenek a húsok, főleg a csirke és a halfélék, a quinoa, a szója, diófélék, hüvelyesek, a csírák és természetesen a tojás.

Amennyiben intenzíven edzünk, érdemes úgy összeállítani az étrendet, hogy naponta egy alkalommal egyszerre vigyünk be fehérjét és szénhidrátot.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!