Iso Whey Zero

Fogyókúra

Mindenféle megvonásos jellegű diéta követése alatt fontos egy kicsit megemelni a fehérjebevitelt. A megvonás itt főként a cukrokra és a gyorsan felszívódó szénhidrátokra vonatkozik, ha ezeket teljesen vagy nagy mértékben visszaszorítjuk, az már megvonásnak számít.

Létezik azonban egy diéta, aminek pont ez a lényege: a fehérjediéta. Fontos megjegyezni, hogy ha kimondottan fogyni szeretnénk a fehérjediétával, akkor minimum 2 és maximum 5 hétig követhetjük ezt az étrendet. Az ötödik hét után fokozatosan vissza kell vezetni a szénhidrátokat és a cukrokat is, viszont ügyelni kell a mennyiségükre. Ha hirtelen túl sok szénhidrátot veszünk magunkhoz, akkor a leadott kilók visszajönnek, sőt, talán többet szedünk magunkra, mint amennyit leadtunk.

A fehérjediéta lényege, hogy előnyben részesítjük a fehérjét, szénhidrátokat és zsírokat pedig csak kis mennyiségben fogyasztunk, szinte csak falatozzunk őket. Ezen kívül fontos ügyelni arra, hogy milyen formában visszük be a fehérjéket, javasolt kerülni a feldolgozott húsféléket, például a párizsit, a szalámikat, a kolbászokat és a virslit.

Ehetünk helyettük csirke- vagy pulykahúst, illetve halakat. Nagyon jó fehérjeforrás és emellett teljes értékű táplálék a tojás, ezt bármilyen módon elkészíthetjük. Szénhidrátok közül a lassan felszívódó szénhidrátokat célszerű bevezetnünk, ilyeneket tartalmaz a rozs, a zab, az árpa és a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek. Édesítőszerből az alacsony glikémiás indexű nyírfacukrot fogyasszuk

Köretnek készíthetünk barnarizst, hajdinát vagy gerslit, de lehetőleg ne együnk mellé húst, inkább salátát. Továbbá köretekből sem érdemes túl sokat fogyasztani, ugyanis ezeknek az alapanyagoknak is magas a szénhidráttartalma, felszívódásuk viszont lassú. Gyümölcsöket csak módjával fogyasszunk, zöldségeket, főleg uborkát, paprikát, paradicsomot, salátaféléket és káposztákat bőven ehetünk.

Az állati eredetű zsírokat szintén célravezető elhagyni, helyettük használjunk növényi olajakat, például kókuszolajat, napraforgóolajat, repceolajat. Ezek közül a kókuszolaj terheli legkevésbé az emésztőrendszert, ám ebből sem használhatunk sokat, épphogy annyit, hogy sütésnél-főzésnél ne égjenek le az ételek.